Copyright 2018 - www.academieboom.be

WOORD LAGERE GRAAD 

• Elke week werken we een beetje aan onze uitspraak

• We leren hoe we zonder angst op een podium kunnen staan.

• We lezen gedichten en leren ze voor een publiek brengen.

• We spelen toneel.

• En we laten onze fantasie de vrije loop.

Jongeren:  van 8 tot 12 jaar volgen 1 uur per week de cursus Toneel spelen en Spreken

 

WOORD MIDDELBARE GRAAD 

Jongeren – vanaf 12 jaar 

volgen  tijdens 2 schooljaren de cursus verteltheater en de cursus drama elk 1 uur per week. Het derde schooljaar volg je 1 uur verteltheater en 1 uur toneel.

Tieners en volwassenen – vanaf 15 jaar

volgen 3 schooljaren ofwel de cursus verteltheater of toneel  of communicatietraining. Naast één van deze vakken krijg je wekelijks nog één lesuur verbale vorming.

 

In de cursus Verteltheater leer je hoe je een gedicht of een tekst geloofwaardig overbrengt aan een publiek. Tekstzegging, vertellen, authentiek spreken, het maakt niet uit hoe je het noemt. Als je maar een verhaal vertelt.

In de cursus Drama leer je alle basistechnieken aan die je zullen helpen in een toneelstuk een geloofwaardig personage neer te zetten. Drama is de voorbereiding op toneel.

In de cursus Toneel staat het samenspelen centraal. Hoe vertel je samen een verhaal? Hoe reageer je op elkaar? Hoe maak ik mijn personage geloofwaardig? Hoe bouw ik spanning op? 

In de cursus Communicatietraining leer je via allerlei technieken om je gedachten te verwoorden, je spreekangst te overwinnen. Diverse spreeksituaties worden ingeoefend zoals een interview afnemen,een vergadering leiden,een toespraak houden, presenteren, improviseren ….

 

 

WOORD HOGERE GRAAD 

Na de middelbare graad kan je de studie verder zetten in de hogere graad gedurende 3 schooljaren. Naargelang de richting die je koos in de middelbare graad volg je wekelijks 1 lesuur verteltheater, toneel of communicatietraining. Naast één van deze vakken volg je wekelijks 1 lesuur repertoirestudie.

Schrijf je graag?

Dan kies je voor onze cursus literaire creatie! Je vindt het heerlijk om te goochelen met  woorden die hun thuis vinden in een gedicht, een verhaal, een dialoog of een roman. Deze cursus omvat 2 u literaire creatie en 1u repertoirestudie woordkunst.

 

 

 

 

INHOUD VAN DE VAKKEN WOORD

Toneel spelen en Spreken 

Elke week werken we een beetje aan onze uitspraak. We leren hoe we zonder angst op een podium kunnen staan. We lezen gedichten en leren ze voordragen. We spelen toneel. En we laten onze fantasie de vrije loop.

Verteltheater

Hier leer je hoe je een gedicht of een tekst geloofwaardig overbrengt aan een publiek. Voordracht, tekstzegging, vertellen, authentiek spreken, het maakt niet uit hoe je het noemt. Als je maar een verhaal vertelt. 

Drama

Je leert alle basistechnieken aan die je zullen helpen in een toneelstuk een geloofwaardig personage neer te zetten.  Drama is de voorbereiding op toneel.

Toneel

Tijdens deze lessen staat het samenspelen centraal. Hoe vertel je samen een verhaal? Hoe reageer je op elkaar? Hoe maak ik mijn personage geloofwaardig? Hoe bouw ik spanning op?

Communicatietraining

Via allerlei technieken leer je om je gedachten te verwoorden, je spreekangst te overwinnen. Diverse spreeksituaties worden ingeoefend zoals een interview afnemen, een vergadering leiden, improviseren ….

Verbale vorming

Spreken kan iedereen, maar 1 op 3 leerkrachten heeft stemproblemen, de grootste angst is spreken in het openbaar. In deze cursus werken we aan uitspraak en lichaamsexpressie, we vertellen en improviseren, we oefenen op adem en stemplaatsing. Hier leren we “juist” spreken.

Repertoirestudie

Wat is je lievelingsboek? Welke schrijver lees je graag? Kun je die ook aan ons voorstellen? Samen naar theater gaan en er samen over praten. Kostuums in de middeleeuwen, commedia dell’ Arte, absurd theater, de Griekse tragedie, gedichten  over kabouter Wesley en nog … en nog ….

Literaire creatie

Je vindt het heerlijk om te goochelen met woorden die hun thuis vinden in een gedicht, een lied, een verhaal, een toneelstuk, een dialoog, een roman,…

Hier leer je jouw schrijfremmingen te overwinnen en voldoening te vinden in het schrijven. Je verwerft inzicht in het eigen schrijfproces en je creëert een eigen schrijfstijl. 

 

Stemtraining voor leerkrachten (en anderen vanaf 15 jaar)

 

Je bent soms hees op het einde van een werkweek? Of je wil dit vermijden? Je wil je stem krachtiger maken? Dan is deze cursus voor jou!

 

Je volgt 2 uur les in de week: 

1 uur verbale vorming en 1 uur vrij te kiezen uit Toneel, Communicatietraining en Verteltheater.

De lesuren zijn in september af te spreken met de leerkracht. De groepjes (voor verbale vorming maximum 15 cursisten, voor de andere vakken maximum 4) worden samengesteld naar leeftijd en interesses van de cursisten.

 

Verbale vormingSpreken kan iedereen, maar sommigen hebben  stemproblemen of hun grootste angst is spreken in het openbaar. In deze cursus werken we aan uitspraak en lichaamsexpressie, we vertellen en improviseren, we oefenen op adem en stemplaatsing. Hier leren we “juist” spreken.

ToneelTijdens deze lessen staat het samenspelen centraal. Hoe vertel je samen een verhaal? Hoe reageer je op elkaar? Hoe maak ik mijn personage geloofwaardig? Hoe bouw ik spanning op?

VerteltheaterHier leer je hoe je een gedicht of een tekst geloofwaardig overbrengt aan een publiek. Voordracht, tekstzegging, vertellen, authentiek spreken, het maakt niet uit hoe je het noemt. Als je maar een verhaal vertelt. 

Communicatietraining: Via allerlei technieken leer je om je gedachten te verwoorden, je spreekangst te overwinnen. Diverse spreeksituaties worden ingeoefend zoals een interview afnemen, een vergadering leiden, improviseren ….

 

 

Vertellen voor leerkrachten (en anderen vanaf 15 jaar)

Je wil graag dat jouw kleuters, leerlingen of kinderen geboeid naar je luisteren als je een verhaal vertelt? In deze cursus leer je de kneepjes van het vak.

 

Je volgt 2 uur les in de week: 

1 uur verbale vorming en 1 uur Verteltheater.

Deze lesuren zijn in september af te spreken met de leerkracht. De groepjes (voor verbale vorming maximum 15 cursisten, voor verteltheater maximum 4) worden samengesteld naar leeftijd en interesses van de cursisten.

 

 

Verbale vormingSpreken kan iedereen, maar sommigen hebben  stemproblemen of hun grootste angst is spreken in het openbaar. In deze cursus werken we aan uitspraak en lichaamsexpressie, we vertellen en improviseren, we oefenen op adem en stemplaatsing. Hier leren we “juist” spreken.

VerteltheaterHier leer je hoe je een gedicht of een tekst geloofwaardig overbrengt aan een publiek. Voordracht, tekstzegging, vertellen, authentiek spreken, het maakt niet uit hoe je het noemt. Als je maar een verhaal vertelt. 

 

Communicatietraining voor iedereen vanaf 15 jaar

 

Je moet in je bedrijf vaak presentaties houden? Je hebt het gevoel dat je tijdens vergaderingen niet echt gehoord wordt? Een groep collega’s toespreken is niet jouw sterkste punt? Of wil je net je presentatie- of vergadertechnieken nog verfijnen? Het komt allemaal aan bod in deze cursus.

 

Je volgt 2 uur les in de week: 

1 uur verbale vorming en 1 uur Communicatietraining.

De lesuren zijn in september af te spreken met de leerkracht. De groepjes (voor verbale vorming maximum 15 cursisten, voor communicatietraining maximum 4) worden samengesteld naar leeftijd en interesses van de cursisten.

 

 

Verbale vormingSpreken kan iedereen, maar sommigen hebben stemproblemen of hun grootste angst is spreken in het openbaar. In deze cursus werken we aan uitspraak en lichaamsexpressie, we vertellen en improviseren, we oefenen op adem en stemplaatsing. Hier leren we “juist” spreken.

CommunicatietrainingVia allerlei technieken leer je om je gedachten te verwoorden, je spreekangst te overwinnen. Diverse spreeksituaties worden ingeoefend zoals een interview afnemen, een vergadering leiden, improviseren ….