Accordeon

Accordeon

BESCHRIJVING:
Een accordeon is eigenlijk meer een blaasinstrument dan een toetsinstrument. We blazen natuurlijk niet zelf in een accordeon, daar dient de ‘balg’ voor. We trekken en duwen de lucht in en uit het instrument. Ja, van accordeon spelen kan je best sterk worden!
Accordeons bestaan in alle soorten maten. Van kleine instrumenten om makkelijker mee te beginnen tot grotere met meer mogelijkheden.

HOE
Omdat het instrument best zwaar is spelen we het meestal al zittend. De rechterhand gebruikt men meestal voor het spelen van de melodie. De linkerhand zorgt voor een begeleiding terwijl die ook de balg open en toe doet, anders hebben we geen lucht en dus geen klank.

MOEILIJK?
Tja, dat ligt eigenlijk vooral bij jezelf. Een accordeon is best een dankbaar instrument. Je kan zeer snel enkele stukjes met beide handen spelen die heus niet zo moeilijk zijn. Daarna is het zoals elk instrument regelmatig en veel oefenen om beter te leren spelen maar dat kan echt wel iedereen.

PRIJSKAARTJE
In het begin raden we aan een instrument te huren.
In de academie kan je een accordeon huren zolang de voorraad strekt. Het kan ook in accordeonwinkels maar dat is duurder. Een instrument huren (of kopen) best altijd in overleg met de leerkracht.

VERVOER
Een accordeon is best zwaar om te vervoeren. Het instrument zit standaard in een stevige koffer. Een koffer is het veiligste om een accordeon te vervoeren maar niet altijd praktisch. Daarom bestaan er ook rugzakken.

SPEELPLEZIER
Je kan als solist optreden of in groep, bijvoorbeeld samen met andere instrumenten een eigen bandje starten of meespelen in een accordeonensemble. Op accordeon kan je allerlei muziekgenres spelen: tango, klassiek, musette, folk en wereldmuziek. De mogelijkheden om met verschillende muziekgroepen mee te spelen is dus ook heel groot.