Bariton

Bariton

BARITON EN TUBA

BESCHRIJVING
De bariton en de tuba zien er bijna hetzelfde uit. Ze zijn de grotere koperen blaasinstrumenten (nog niet het grootste-dat is de bastuba!), ze klinken wat lager en hebben naast hun gewone drie ventielen soms nog een extra ventiel.

HOE WORDEN DE BARITON EN DE TUBA BESPEELD?
Zoals bij elk koperen blaasinstrument wordt het mondstuk tegen de lippen gezet. Wanneer je de adem goed controleert (de bariton en de tuba vragen iets meer lucht dan hun kleinere broertjes) en de tong goed gebruikt krijg je die mooie lage tonen uit het instrument, waarmee je toch ook alle liedjes kan spelen die je maar wilt.

IS HET MOEILIJK OM EEN BARITON OF TUBA TE LEREN BESPELEN?
Wanneer je met aandacht oefent en speelt kan je al snel leuke stukjes spelen. Om te starten volstaan 2 keer 10 minuten oefenen.

KAN IK EEN BARITON OF EEN TUBA HUREN?
De meeste instrumentenwinkels bieden een formule aan waarbij je aanvankelijk het instrument huurt, om het later te kopen door het verschil bij te leggen. De meeste muziekverenigingen stellen gratis een instrument ter beschikking.

HOEVEEL KOSTEN EEN BARITON OF EEN TUBA?
Nieuw kost een startinstrument toch al gauw 800 e. Wie goed uitkijkt kan ook tweedehands een goed instrument vinden.

HOE KAN IK EEN BARITON OF EEN TUBA MEENEMEN?
Meestal zit elk instrument in een harde koffer met een handvat. Bij aankoop kan je die eventueel ruilen voor een draagtas met riemen.

WAAR KAN IK MET EEN BARITON OF EEN TUBA TERECHT OM TE MUSICEREN?
Met een bariton of tuba kan je in een harmonieorkest, een fanfare of een brass band spelen. Voor beide bestaan er mooie solo’s met pianobegeleiding. Je kan ook met een paar vrienden kleine groepjes vormen-klinkt fantastisch!