Blokfluit

Blokfluit

BLOKFLUIT

BESCHRIJVING:
De blokfluit behoort tot de familie van de houten blaasinstrumenten. Er bestaat een hele familie blokfluiten in verschillende maten. Iedereen kent wel de sopraanblokfluit, hoewel de grotere altblokfluit vaker bespeeld wordt. Maar er zijn ook nog kleinere blokfluiten, terwijl de grootste blokfluit dan weer bijna 3 meter is!
In de academie leer je altijd sopraan- en altblokfluit. Daarnaast komen de kleinere en grotere blokfluiten aan bod in de cursus samenspel.

HOE WORDT EEN BLOKFLUIT BESPEELD?
Een blokfluit is een blaasinstrument, dus je hebt lucht nodig om klank te maken. Door met je vingers gaatjes af te dekken, krijg je verschillende tonen.

IS HET MOEILIJK OM EEN BLOKFLUIT TE LEREN BESPELEN?
In het begin is blokfluit niet zo moeilijk om te leren, de meeste leerlingen zijn er snel mee weg. Het leren bespelen van de altblokfluit vraagt soms wel wat tijd, maar als je sopraan- en altblokfluit onder de knie hebt, kan je op alle verschillende groottes van blokfluiten spelen.

KAN IK EEN BLOKFLUIT HUREN?
De sopraan- en altblokfluit zijn niet zo duur en worden meestal zelf aangekocht. Grotere blokfluiten kunnen wel gehuurd worden.

HOEVEEL KOST EEN BLOKFLUIT?
De prijs hangt af van de houtsoort: hoe donkerder het hout, hoe duurder de blokfluit. Er is dus een groot prijsverschil mogelijk. Al bij al blijft een blokfluit een goedkoop instrument.

HOE KAN IK EEN BLOKFLUIT MEENEMEN?
Een blokfluit kan je altijd en overal mee naartoe nemen. Ze zit steeds in een speciaal zakje of een doos.

WAT KAN IK LATER MET EEN BLOKFLUIT DOEN?
Een blokfluit bespeel je alleen (solo) of in groep. Tijdens de muzieklessen in het dagonderwijs wordt ook vaak gebruik gemaakt van een blokfluit, maar in de muziekacademie gaan we wel grondiger te werk.

Welke soort muziek kan ik met een BLOKFLUIT spelen?
Op blokfluit kan je veel verschillende soorten muziek spelen: naast oude muziek en barokmuziek, zijn er ook veel leuke moderne en hedendaagse werken. Je kan bv. ook alle kinderliedjes of liedjes van de radio spelen.