Contrabas

Contrabas

CONTRABAS - KLASSIEK en JPR
 
BESCHRIJVING:
De contrabas is het grootste instrument van de vioolfamilie. In klassieke muziek bespeel je de contrabas pizzicato of met een strijkstok., in jazz speel je de contrabas enkel pizzicato.
Pizzicato is een italiaans woord en betekent tokkelen, zoals op de gitaar.
 
HOE WORDT EEN CONTRABAS BESPEELD?
De contrabas kan je rechtstaand spelen of zittend op een hoge kruk. Met de vingers van de linkerhand bepaal je de toonhoogte. Met de rechterhand tokkel je aan de snaar of strijk je met de strijkstok over de snaar.

IS HET MOEILIJK OM EEN CONTRABAS TE LEREN BESPELEN?
Ja, het is moeilijk! Maar ook heel leuk! Het loont dus zeker om de moeilijkheden te overwinnen.
 
KAN IK EEN CONTRABAS HUREN?
Je kan in de academie een contrabas huren zolang de voorraad strekt.
Instrumentenwinkels verhuren ook contrabassen.

HOEVEEL KOST EEN CONTRABAS?
Je mag terecht fier zijn als je een eigen contrabas hebt. Maar zolang je groeit, is het zinvoller om te huren. Je speelt immers op de maat contrabas die bij jouw lengte past.


HOE KAN IK EEN CONTRABAS MEENEMEN?
Een contrabas is inderdaad heel groot. Toch kan je de contrabas op je rug dragen omdat het instrument in een stevige zak zit. Wees wel altijd voorzichtig dat je het instrument niet laat vallen of het niet stoot.
 
WAT KAN IK LATER MET EEN CONTRABAS DOEN?
WELKE SOORT MUZIEK KAN IK MET EEN CONTRABAS SPELEN?
De contrabas wordt gebruikt in verschillende genres muziek: klassiek, wereldmuziek, pop, jazz… Welk genre jij speelt, hangt af van jouw smaak en interesse. Je kan de contrabas alleen spelen maar je vindt ze vooral terug in ensembles.