Harp

BESCHRIJVING:
De harp is één van de oudste instrumenten ter wereld, en heeft zeer lange tijd nodig gehad om tot zijn huidige vorm te komen. In de academie spelen we op een klepjesharp, ook Keltische harp genoemd. Dit is een kleine harp met klepjes bovenaan de snaren, zodat je met elke snaar twee verschillende noten kan spelen. Dit is een ideale harp om mee te starten en waarop je je hele studietijd aan de academie kan spelen. Sinds enkele jaren hebben we op de academie ook een grote pedaalharp.
In de les zelf speel je op de Keltische harp van de school. Je hoeft dus je eigen instrument niet mee te brengen. Je speelt ook elke les samen met de andere leerlingen die mee met jou tijdens dat uur les volgen. Zo kan je ook regelmatig op de pedaalharp van de school spelen, en ook dit instrument leren kennen.

HOE WORDT EEN HARP BESPEELD?
Je tokkelt aan de snaren met de toppen van je vingers, en je gebruikt je beide handen. De rechterhand speelt meestal de melodie en de linkerhand de begeleiding. Zo kan je helemaal alleen heel mooie muziek maken.

IS HET MOEILIJK OM EEN HARP TE LEREN BESPELEN?
Zoals voor elk ander instrument is het nodig om regelmatig thuis te studeren.

KAN IK EEN HARP HUREN?
In de academie zelf kan je geen harp huren.
Er zijn wel verschillende goede adressen niet te ver
weg  om een harp te huren of aan te kopen.

HOEVEEL KOST EEN HARP?
Als je een Keltische harp aanschaft met minimum 34 snaren, kan je hier altijd op blijven spelen, en hoef je niet meer te veranderen. De prijs van een harp met 34 snaren begint vanaf 2.199 euro. Je kan kiezen uit een harp met darmsnaren, nylonsnaren of carbonsnaren. Darmsnaren klinken het warmste, maar springen iets gemakkelijker dan carbon- of nylonsnaren, en ze zijn ook duurder. Nylonsnaren klinken nogal scherp. Carbonsnaren zitten van klankkleur tussen nylon en darm in, en zijn heel stevig.

HOE KAN IK EEN HARP MEENEMEN?
Een harp is redelijk gemakkelijk en veilig te vervoeren, zeker met een dikke transporthoes. Er zijn ook allerlei systemen van wieltjes en karretjes op de markt, als je regelmatig met je harp op stap wil gaan.

WAT KAN IK LATER MET EEN HARP DOEN?
Een harp klinkt op zichzelf al heel mooi, maar is ook heel geschikt om met andere instrumenten samen te spelen, bv dwarsfluit of viool.

Welke soort muziek kan ik met een HARP spelen?
Er is enorm veel mooie muziek geschreven voor Keltische harp. Gaande van volksmuziek, klassieke muziek tot moderne muziek en jazz.