Saxofoon

Saxofoon

SAXOFOON

BESCHRIJVING:
De saxofoon is net als de klarinet een houten blaasinstrument (en dus geen koperen zoals velen denken), omdat er op een (“houten”) rietje + mondstuk wordt geblazen. Er bestaan heel veel soorten saxofonen, maar de altsax is de meest gebruikelijke om mee te starten.

HOE WORDT EEN SAXOFOON BESPEELD?
Door te blazen op het mondstuk, kan je nog andere noten nemen door andere noten in te drukken. Zo kan je prachtige warme melodieën spelen.

IS HET MOEILIJK OM EEN SAXOFOON TE LEREN BESPELEN?
Elk instrument is even gemakkelijk of moeilijk afhankelijk van naargelang je oefent en hoe graag je het goed wil doen. Wél heeft de saxofoon in tegenstelling tot bv. de klarinet enkel kleppen (geen gaatjes), waardoor het in het begin soms iets sneller gaat. Een goede mondstand en een gezonde ademhaling zijn heel belangrijk. Een blaasinstrument spelen = sporten!

KAN IK EEN SAXOFOON HUREN?
In de academie kan je een saxofoon huren zolang de voorraad strekt. Ook in gespecialiseerde muziekinstrumentenwinkels kan je hiervoor terecht. Soms bieden plaatselijke harmonieën en fanfares instrumenten te huur aan

HOEVEEL KOST EEN SAXOFOON?
Dat hangt af van hetgeen je kan besteden. Voor een studie-instrument varieert de prijs van een 500 tot 1000 euro. Meestal wordt er niet aangeraden om in de eerste jaren al tot de aanschaf van een eigen instrument over te gaan.

HOE KAN IK EEN SAXOFOON MEENEMEN?
Er zijn handige koffers op de markt die als schouder- of rugzaksysteem werken en gemakkelijk per fiets of te voet zijn te transporteren.

WAT KAN IK LATER MET EEN SAXOFOON DOEN?
Als je voor saxofoon kiest, kies je ongetwijfeld voor een erg STOER instrument, waarmee je toch ALLE genres kan spelen. De saxofoon wordt heel vaak het meest veelzijdige instrument van allemaal genoemd, omdat je er zowel trage en warme klassieke melodiëen in de concertzaal mee kan spelen, in een pop-rockband mee terecht kan, mysterieuze jazz-klanken uit kan toveren, keltische folkmusic op kan spelen, in een harmonieorkest of saxofoonkwartet mee aan de slag kan, ... M.a.w.: de saxofoon is het perfecte instrument om muziek in de breedste zin van het woord te gaan ontdekken.

Interessante links:
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Saxofoon
kijk zeker naar het plaatje waarop alle saxofoontypes staan!
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Adolphe_Sax