Slagwerk

Slagwerk

SLAGWERK - KLASSIEK/JPR

BESCHRIJVING:
Als je voor slagwerk kiest, kies je niet voor 1, maar voor wel meer dan 10 verschillende instrumenten. Zo is er het ritmisch slagwerk, met oa de pauken en de drums. Maar er is ook het melodisch slagwerk, zoals de marimba en de vibrafoon. De marimba lijkt bijvoorbeeld een beetje op een piano met reuzen houten toetsen. Je speelt erop met stokken in plaats van met je vingers. Naast deze grote instrumenten zijn er ook nog kleinere percussie-instrumenten zoals de bongo’s en de tambourijn.

HOE WORDT SLAGWERK BESPEELD?
Meestal met trommelstokken. Je hebt stokken in alle kleuren en maten. Zo zijn er stokken die wel zware hamers lijken, andere trekken dan weer op toverstokjes. Van zwart tot roze: je kan ze in alle kleuren verkrijgen.
Sommige instrumenten worden ook gewoon met je handen of je voeten bespeeld.

IS HET MOEILIJK OM DE VERSCHILLENDE SOORTEN SLAGWERK TE LEREN BESPELEN?
Eens je een goede basis hebt op de trommel en een melodisch instrument kan je bijna alle instrumenten op dezelfde manier bespelen.

KAN IK SLAGWERK HUREN?
Je kan geen slagwerkinstrumenten via de academie huren maar meestal kan je in een winkel wel slagwerk huren voor een jaar.

HOEVEEL KOSTEN AL DEZE SLAGINSTRUMENTEN?
Een (nieuw) drumstel kost gemiddeld zo’n 800 euro. Maar op de tweedehands markt vind je dikwijls zeer goede instrumenten voor een veel lagere prijs.

HOE KAN IK SLAGWERK MEENEMEN?
Om een drumstel of een melodisch instrument te vervoeren, kan je bijna altijd helemaal uit mekaar nemen zoals bij een bouwpakket. Je hoeft echter niet telkens als je naar de les komt, een aanhangwagen aan je fiets of auto te haken om je instrument mee te brengen; want al de instrumenten zijn in de muziekschool aanwezig, zodat je enkel je stokken en partituren hoeft mee te brengen.

WAT KAN IK LATER ALS SLAGWERKER DOEN?
Bij de meeste verenigingen zoals het harmonieorkest, de fanfare, de brassband, het symfonisch orkest, een rockband, bigband of een popbandje ontvangen ze een goede slagwerker met open armen.

Welke soort muziek kan ik met SLAGWERK spelen?
Als slagwerker kan je je uitleven in ongeveer alle muziekstijlen. Hou je van klassieke muziek, ben je een ruige rocker of een coole jazz-er, of dans je liever op popmuziek? Als drummer, percussionist of klaviervirtuoos kan je alle genres bespelen.