Muziek op Maat (BMA)

Image

Muziek op Maat (BMA)

Even voorstellen

Sinds november 2000 bestaat in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Boom een muziekcursus voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke en/of fysieke beperking of leerstoornis. Deze lessen worden gegeven door een muziektherapeut.

Met deze buitengewone muziekles bieden we een alternatief voor de "gewone" muziekopleiding. De theoretische vorming, die voor veel personen met een verstandelijke beperking te moeilijk is, valt weg. De muzikanten gaan meteen musicerend aan de slag. De muziektherapeut biedt voor elke leerling ‘muziek op maat’.

We vinden het belangrijk dat deze cursus kan doorgaan in de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord. Hierdoor kunnen de leerlingen van de buitengewone muziekklas les volgen in dezelfde school als hun leeftijdsgenoten zonder beperking.

Het Buitengewoon MuziekAtelier van de Boomse academie wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van het lokaal bestuur van Boom. De lessen zijn echter ook toegankelijk voor leerlingen uit andere gemeenten.

Doelstellingen

Doel van de cursus zijn de ontwikkeling en het stimuleren van de algemene muzikale vaardigheden. Deze zijn niet verminderd door een verstandelijke beperking of leerstoornis, maar het leerproces vraagt een aangepaste aanpak.

Al musicerend verkennen we een aantal instrumenten. Spelenderwijs en aan de hand van gerichte vereenvoudigde methodes leren we al doende muziek spelen. Plezier in het muziek maken en in de interacties met elkaar vormen een rode draad in het leerproces.

Herhaling en oefening doen we in de les. Thuis oefenen mag natuurlijk, maar is geen ‘must’ voor deze cursus.

Eén keer per jaar geven we een concert. Dan tonen de leerlingen hun kunnen op een podium voor publiek. Het optreden is natuurlijk enkel voor wie graag wil en we bereiden ons daar goed op voor.

Tot enkele jaren geleden werden enkel groepslessen aangeboden. Tegenwoordig kunnen we in het belang van de leerling opteren voor individuele muzieklessen. De leerling kan later eventueel doorgroeien naar een muziekgroepje op zijn of haar maat.

Kinderen, jongeren en volwassenen

Kandidaten vanaf acht jaar kunnen in de loop van juni of september deelnemen aan een proefles.
Op die manier kunnen zij een kijkje komen nemen om te weten hoe het er in de lessen aan toe kan gaan. Tegelijk kan de leerkracht vaststellen in welke groepje de geïnteresseerde eventueel het best tot zijn recht kan komen. Het is ook mogelijk dat we starten met individuele muzieklessen.
Na de proefles kunnen de leerlingen zich inschrijven voor een heel schooljaar.