4de Graad

4de Graad

 • 3 schooljaren – 2 wekelijkse lestijden
 • Hier heb je de volgende keuzemogelijkheden:
 • Vertolkend muzikant in de optie klassiek of jazz-pop-rock
  Je volgt 1 uur instrument en je kiest 1 uur uit de volgende vakken: groepsmusiceren instrumentaal, koor, begeleidingspraktijk/improvisatie, alternatieve leercontext, muziekgeschiedenis en muziektheorie.

   

 • Creërend muzikant in de optie klassiek of jazz-pop-rock

  Je volgt twee vakken: 1 uur instrument of compositie en 1 uur een ondersteunend vak.

  In de optie Jazz Pop Rock kies je als 2de vak : Groepsmusiceren JPR.

  In de optie Klassiek kies je als ondersteunend vak bij voorkeur het vak ‘muziekcreatie’. Hier leer je alle bouwstenen van de muziek kennen en toepassen.

  In bepaalde gevallen kan je groepsmusiceren kiezen als ondersteunend vak. Je leert dan samen improvisatietechnieken ontdekken en uitproberen, muziek analyseren, hard- en software gebruiken, …

  Waar bij ‘ Vertolkend Musiceren’ het accent ligt op het vertolken van reeds bestaande composities, het leren lezen en begrijpen van partituren en deze uitvoeren met het nodige stijlbesef, zal bij de studierichting “Creërend musiceren” onder andere de focus liggen op het maken van nieuwe, zelf gemaakte muziek. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren vanuit vrije improvisaties op je instrument. Maar ook door het maken van meer gestructureerde composities of arrangeren en bewerken van reeds bestaande muziek.

  Je leert je eigen werken noteren en verfijnen via een schrijf/notatie programma op je laptop ​of pc. Ook leer je jouw eigen werk op te nemen met de daartoe geschikte software. Tot slot kan je je eigen werk uitvoeren: solo of met een groep muzikanten tijdens een concert.

  Een boeiende richting waar je gaandeweg levende muziek creëert en deelt met je publiek. Een droom voor alle muzikanten zonder grenzen.