BEIAARD
BESCHRIJVING:
Ontdek zeker het filmpje dat je onderaan vindt over de beiaard!
De beiaard is een klavierinstrument, en is ouder dan de piano zoals we die nu kennen. De eerste beiaardier was die van Antwerpen, op het einde van de 15de eeuw. De toetsen van het beiaardklavier zijn op dezelfde manier gerangschikt zoals op een piano, maar ze staan verder van elkaar zodat je er met je handen tussen kan. Voor vele mensen is de beiaard spijtig genoeg een instrument dat ze niet kennen, en daardoor is het ook niet geweten dat het een instrument is met de grootste mogelijkheden om dynamiek te geven, dit wil zeggen, het verschil tussen heel zacht en hard. De beiaardklokken worden ook gebruikt om elk kwartier een kort melodietje te laten horen, bijvoorbeeld vóór de uurslag, zodat de mensen weten hoe laat het is. Vele mensen denken dat dat de beiaard is, maar dat is dus enkel het automatisch speelwerk van het torenuurwerk.
Er zijn in Vlaanderen in totaal 77 beiaarden, waarvan de meeste in een kerktoren hangt. Dat wil echter niet zeggen dat we kerkmuziek spelen, integendeel, een beiaardier moet alle muziekstijlen kunnen spelen, van oude muziek tot popsongs.
HOE WORDT EEN BEIAARD BESPEELD?
De 50 klokken van de beiaard kunnen niet bewegen. Dat is dus niet zoals de luidklokken van de kerk. Binnenin elke klok hangt een klepel, die in zijn ruststand tot bijna tegen de binnenkant van de klok komt. Elke toets van het beiaardklavier is verbonden met de klepel van een klok. Als je een toets indrukt, dan beweeg je de klepel tot dat deze tegen de klok komt.
Op een beiaardklavier gaan we nooit slaan. Elke toets wordt ingedrukt, ofwel met de vuist, maar ook heel dikwijls met de vingers. Als je toets zacht indrukt, zal de klok zacht klanken. Als je hard duwt, dan klinkt het hard.
Een beiaardier speelt ook met zijn eigen voeten want er is ook een pedaalklavier om met je voeten de basklokken te bespelen.
IS HET MOEILIJK OM BEIAARD TE LEREN BESPELEN?
Het is in begin moeilijk omdat je goed op voorhand de noten van je muziek moet lezen, en je handen al goed moet klaarzetten op de toets die je zal bespelen. Dit heet de "voorbereiding". Van zodra je dat door hebt, gaat het heel snel vooruit.
Als je aan je vrienden of je familie vertelt dat je beiaard leert, dan zal iedereen je zeggen dat beiaard dat instrument is waar je op moet slaan. Dat was misschien vroeger zo, maar nu zijn de beiaarden zo vernieuwd dat je er héél subtiel op kan spelen. Je moet trouwens helemaal niet sterk zijn om beiaard te spelen, maar het is wel een instrument waar heel je lichaam mee doet. Sporten en muziek tegelijkertijd, wat kan je nog beter doen!
KAN IK EEN BEIAARD HUREN?
Dat is niet mogelijk, maar we hebben in de academie van Puurs-Sint-Amands wel een beiaard-oefenklavier waar alle leerlingen heel de dag en heel de avond op kunnen oefenen. Dat is het enige nadeel van beiaard leren, want zeker in het begin moet je dus telkens naar de academie. Als je dat 1 of 2 keer per week kan doen, dan kan je perfect starten. Voor vele beiaardleerlingen is de beiaard zó een heel leuke hobby dat ze er nadien zelf een beiaard-oefenklavier voor kopen. Die zijn wel spijtig genoeg nogal duur.
WAT KAN IK LATER MET BEIAARD DOEN?
Dit is het grootste voordeel van beiaard leren spelen! De beiaard is een instrument dat in Vlaanderen is ontstaan, en het is nog steeds zo dat de beiaardscholen in Vlaanderen over heel de wereld zijn gekend. Elk jaar zijn er leerlingen uit vele landen zoals uit Amerika die naar Vlaanderen komen om beiaard te leren. Als jij dus goed je best doet, dan is het zo goed als zeker dat je nadien vele concerten kan geven, niet alleen in Vlaanderen, maar zeker ook in het buitenland.
Maar het is ook zo dat telkens je op de beiaard speelt, heel de stad je kan horen. Je geeft dus elke keer een heus concert, gewoon op je eentje! Heb je een familiefeest? Neem dan de familie mee naar boven. Verjaardagsfeest? Laat je vrienden dan verschieten door een torenbezoek te organiseren.
WELKE SOORT MUZIEK KAN IK MET EEN BEIAARD SPELEN?
Van bij het begin speel je niet alleen klassieke muziek, maar zoeken we samen naar een liedje dat jij graag hoort. Daarvan maken we dan een beiaardversie en die gaan we samen instuderen. Een beiaardier moet alle muziek leren spelen, zowel de oude muziek, als de romantische, de moderne, de popsongs, enz. Hip hop en Rap is een beetje lastiger...
https://www.youtube.com/watch?v=b-PLOo7BJiw
https://www.youtube.com/watch?v=HApe2Q6SCG4