DWARSFLUIT
BESCHRIJVING:
De dwarsfluit is een buisvormig blaasinstrument dat vervaardigd is uit hout, metaal, zilver of goud. De buis is verdeeld in 3 delen : Het kopstuk met het toongaatje, het middenstuk of corpus met de kleppen en het voetstuk.
HOE WORDT EEN DWARSFLUIT BESPEELD?
De fluitist houdt het instrument lichtjes dwars op het lichaam, draait daarbij het hoofd iets naar links. Zo plaatst hij (of zij!) het toongaatje onder de lippen. Met een zachte maar goed gerichte luchtstroom blaast hij de toon aan door gedeeltelijk in en over het toongaatje te blazen.
IS HET MOEILIJK OM EEN DWARSFLUIT TE LEREN BESPELEN?
Dwarsfluit spelen is echt niet zo moeilijk. Zij die regelmatig en geduldig oefenen kunnen hemelse melodieën uit het instrument toveren.
KAN IK EEN DWARSFLUIT HUREN?
In de academie kan je een dwarsfluit huren zolang de voorraad strekt. Er zijn ook speciaalzaken waar men instrumenten kan huren.
HOEVEEL KOST EEN DWARSFLUIT?
Zoals voor alles geldt ook hier dat er mindere en betere dwarsfluiten op de markt te vinden zijn. Een dwarsfluit van een voldoende kwaliteit koop je voor een bedrag tussen 550 à 700 euro. Overweeg je een aankoop dan neem je best even informatie bij je leraar want ook bij de nieuwe instrumenten vind je mindere en betere dwarsfluiten
HOE KAN IK EEN DWARSFLUIT MEENEMEN ?
Handig toch zo een koffertje waar de afzonderlijke delen van de dwarsfluit in opgeborgen worden. Tegenwoordig krijg je bij de aanschaf van een dwarsfluit zelfs een draagtas met een schouderriem erbij.
WAT KAN IK LATER MET EEN DWARSFLUIT DOEN?
Eens je hebt leren fluiten laat de dwarsfluit jou nooit meer los: Zij volgt je naar het harmonieorkest of naar de jazzkroeg, misschien brengt zij je bij nieuwe vrienden die je in hun pop- of folkgroep willen. Maar zij zal voor jou zeker de deuren openen voor de fantastische wereld van de klassieke muziek: dan kan je misschien wel in een heus symfonisch orkest fluiten, of met enkele bevriende musici mooie kamermuziek spelen.