Hoorn

Hoorn

HOORN EN ALT-HOORN

BESCHRIJVING:
de hoorn en de alt-hoorn zijn ook koperen blaasinstrumenten en klinken beide zacht en warm. De hoorn heeft een groot bereik (meer dan 40 tonen), de alt-hoorn iets kleiner (iets meer dan 30). De alt-hoorn heeft 3 ventielen, de hoorn een extra duim-ventiel. De hoorn lijkt wel ‘opgerold’, de alt-hoorn is kleiner en smaller

HOE WORDEN DE HOORN EN DE ALT-HOORN BESPEELD?
Het mondstuk wordt tegen de lippen gehouden en wanneer je je adem goed controleert (je moet niet snel maar wat langer kunnen blazen) krijg je al snel een mooi geluid. De klank is meestal zacht. Bij de hoorn steek je je rechterhand in de klankbeker, bij de alt-hoorn is dat niet zo: die hou je gewoon rechtop.

IS HET MOEILIJK EEN HOORN OF EEN ALT-HOORN TE LEREN BESPELEN?
Wanneer je met aandacht oefent en speelt kan je al snel leuke melodietjes spelen. 2 keer 10 minuten oefenen per dag is een goed begin. De hoorn weegt iets meer dan de alt-hoorn.

KAN IK EEN HOORN OF EEN ALT-HOORN HUREN?
De meeste instrumentenwinkels bieden een formule aan waarbij je aanvankelijk het instrument huurt, om het later te kopen door het verschil bij te leggen. De meeste muziekverenigingen stellen gratis een instrument ter beschikking.

HOEVEEL KOSTEN EEN HOORN OF EEN ALT-HOORN?
Nieuw kost een hoorn al snel 1200 euro, een alt-hoorn vind je al vanaf ongeveer 700 e. Wie goed uitkijkt kan ook tweedehands een goed instrument vinden.

HOE KAN IK EEN HOORN OF EEN ALT-HOORN MEENEMEN?
Meestal zit elk instrument in een harde koffer met een handvat. Bij aankoop kan je die eventueel ruilen voor een draagtas met riemen.

WAAR KAN IK MET EEN HOORN OF ALT-HOORN TERECHT OM TE MUSICEREN?
Met beide kan je in een harmonieorkest of fanfare terecht. Een alt-hoorn hoort ook thuis in een brass band, de hoorn in het klassieke orkest. Maar ook in kleinere groepjes, soms zelfs samen met houtblazers, voelen de hoorn en de alt-hoorn zich opperbest. En er zijn enkele mooie solo’s met pianobegeleiding.